Hoe gaat jouw bedrijf met roken op de werkvloer om? Je ziet jouw werknemers natuurlijk het liefst zo vitaal mogelijk, en daarbij zo efficiënt mogelijk met hun tijd omgaan. Rokende werknemers zijn niet alleen minder gezond, niet-rokers ergeren zich vaak aan de (vele) rookpauzes. Een goed rookbeleid stelt jouw organisatie instaat om roken en werk op de beste wijze te combineren. Duurzaaminjewerk.nl vertelt je hier alles over!

Alle bedrijven rookvrij voor 2040

In 2019 rookte 21,7% van de bevolking van 18 jaar en ouder. Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Roken en werk is daarom een knelpunt voor veel organisaties. De bedrijfsarts heeft een belangrijke rol in deze kwestie.

Door rokers te helpen stoppen en organisaties te helpen rookvrij te worden, werk je actief mee aan de Rookvrije Generatie. De ambitie van de NVAB (Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde) is dat alle organisaties rookvrij zijn in 2040.

Besparen met rookbeleid op het werk

Wil jij een rookbeleid opzetten voor jouw bedrijf? Dan is het belangrijk om de voordelen van een goed rookbeleid in kaart te brengen. Het is mooi om te streven naar een rookvrije organisatie, maar dit kan tot weerstand leiden van werknemers. Zij kunnen het ervaren als beperking in hun vrijheid en willen graag hun sigaretje blijven roken.

Toch zal het stoppen met roken voor zowel het bedrijf als personeel veel voordelen hebben. Verzuim onder werknemers zal afnemen en de productiviteit zal toenemen. Hierdoor zal de organisatie meer winst gaan behalen. Wist jij dat een rokende werknemers een bedrijf gemiddeld 4500 euro per jaar meer kost dan een niet-roker?

  • 4500 euro extra kosten per jaar voor een rokende werknemer.
  • Verzuim van rokers ligt 3,4% tot 5,8% hoger (onderzoek Trimbos-instituut).
  • Meer dan 20% van de sterfgevallen binnen het bedrijfsleven is aan roken gerelateerd.
  • Rokers nemen (vaker) pauze en werken minder uren per dag.
roken en werk

Stoppen met roken voor werknemers

Voor jouw bedrijf is het dus wenselijk dat zoveel mogelijk werknemers stoppen met roken. Maar ook voor de gezondheid van de medewerker zelf is dit natuurlijk een goede stap. Roken brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee, waaronder verschillende longaandoeningen en zelfs longkanker.

Door te stoppen met roken wordt de medewerker fitter en vitaler. Hij of zij krijgt meer energie, slaapt beter en zal een flinke toename in conditie merken. Ook heeft stoppen met roken financiële voordelen; je bespaart immers op de pakjes sigaretten of shag.

Rookvrije organisatie creëren

Is het jouw doel om jouw organisatie rookvrij te maken? Bedenk dan goed welke aanpak het best aansluit bij alle werknemers. Een algeheel rookverbod instellen zal waarschijnlijk op veel weerstand stuiten. Daarom kan je beter kiezen voor rookvrije zones, speciale rookhokken en een limiet stellen aan het aantal rookpauzes. Door dit soort maatregelen stapsgewijs door te voeren zullen medewerkers het sneller accepteren.

Daarnaast is het verstandig om werknemers actief te ondersteunen bij het stoppen met roken. Afkicken van een verslaving is bijzonder lastig en veel mensen hebben hier hulp bij nodig. Door als bedrijf ondersteuning te bieden laat je ziet dat je ook het welzijn van de werknemer belangrijk vindt. En het dus niet alleen draait om productiviteit en minder verzuim.

Tip: SineFuma is een organisatie die bedrijven helpt bij het creëren van een rookvrije organisatie.

Roken op de werkplek

Volgens de Tabaks- en Rookwarenwet heeft iedere werknemer recht op een rookvrije werkplek. In de praktijk betekent dit vaak dat roken op de werkplek zelf niet is toegestaan. Er zijn speciale rookzones of rookhokken die gebruikt kunnen worden om een sigaretje te roken. De werkgever is verantwoordelijk en moet dus zorgen dat werknemers een rookvrije werkplek hebben.

In jouw organisatie kun je ervoor kiezen om een speciale rookruimte in te richten. Deze ruimte moet speciaal aangewezen zijn om in te roken en moet afsluitbaar zijn. Het is echter niet verplicht om rokers tegemoet te komen door zo’n rookruimte aan te bieden.

rookvrije organisatie

Ergernis onder niet-rokers

Roken onder werktijd is een grote ergernis voor niet-rokende collega’s. Zij hebben namelijk het gevoel dat er meer werk op hun bord terechtkomt. Zeker wanneer rokers ook nog eens buiten de afgesproken rookmomenten om buiten gaan roken. Per dag werken ze 30 minuten tot een uur minder dan de medewerkers die niet gaan roken.

Zoals je begrijpt kan dit voor scheve gezichten gaan zorgen. Daarom is het belangrijk om als bedrijf actief aan de slag te gaan met een rookbeleid. Ondersteun werknemers bij het stoppen met roken, stel maatregelen in om rookpauzes te verminderen en beloon werknemers die niet roken. Zo verbeter je de vitaliteit van jouw bedrijf én personeel!

Roken en werk is geen goede combinatie. Wat doet jouw bedrijf al om een rookvrije organisatie te worden?

Categorieën: Vitaliteit

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *