uitgebreid zoeken..
thumbup thumbdown

Zweden werken gezonder

Waar het gaat om veilig en gezond werken kan Nederland nog een lesje leren van Zweden. Bedrijfsfysiotherapeut Wiechem Haak werkte vijf jaar in Zweden. In het juninummer van vakblad Arbo>> doet hij verslag van zijn ervaringen.

Haak noemt in het artikel Zweden het ‘ergonomische walhalla’. Werkgevers eisen dat de werkplekinrichting niet voldoende goed is, maar perfect.

Kantoormeubilair dat de meeste Nederlandse bedrijven gebruiken zal je in Zweden niet meer aantreffen. Vrijwel elke werkplek kan daar met één druk op de knop worden aangepast aan staand of zittend werk. Een ander artikel in vakblad Arbo onderstreept het belang van de mogelijkheid staand en zittend werken af te wisselen. Uit onderzoek rapporteert veertig procent meer sterfte onder zittende mensen.

Naast in hoogte verstelbare bureaus hebben werknemers ook individueel instelbare bureauverlichting. De lichtbehoefte van oudere medewerkers is nu eenmaal hoger dan die van jongere collega’s.

Fika-tijd

Ook de pauzecultuur in Zweden verschilt wezenlijk van die van ons. ’s Morgens en ’s middags drinken Zweden gezamenlijk koffie of thee; de fika. En lunchen doe je niet achter je pc aan het bureau maar gezamenlijk.

Wiechem Haak denkt dat de Zweedse bedrijven medewerkers daadwerkelijk als hun voornaamste kapitaal zien. De vraag is niet: hoe kunnen we verzuim terugdringen, de vraag is: hoe zorgen we er voor dat medewerkers zich beter voelen op het werk zodat ze beter presteren.

Ook de bedrijfsgezondheidszorg in Nederland kan nog wat leren van Zweden. Haak vindt Nederlandse adviseurs ‘te slaafs aan de opdrachtgevers’. Er wordt teveel gekeken naar verzuimcijfers. De adviserende, coachende en sturende rol van de specialist zou veel meer naar voren moeten komen. Behandelen is maar een klein deel van het vakgebied.   

Bron: ‘Het arbowalhalla’ in vakblad Arbo>>, juni 2012/Arboonline.

Share |